Monday, January 18, 2010

CONCERN Kesal Kenyataan Nazri


1. Majlis Gabungan NGOs Islam Sabah (CONCERN) yang mewakili seluruh NGO-NGO Islam di Sabah menyokong penuh kenyataan Ketua Pengarah JAKIM dalam Portal Malaysian Insider pada 16 Jan 2010 berhubung isu dua set undang-undang dan peraturan dalam menguatkuasakan soal larangan penggunaan kalimah Allah (satu set untuk Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan dan Pulau Pinang, dan satu Set untuk negeri-negeri lain di Semenanjung). Kenyataan ini sekaligus membantah kenyataan yang di buat oleh YB Datuk Seri Nazri Aziz.

2. Majlis Gabungan NGOs Islam Sabah (CONCERN) yang mewakili seluruh NGO-NGO Islam di Sabah membantah keras kenyataan YB Datuk Seri Nazri mengenai isu penggunaan kalimah Allah di Sabah dan Sarawak, yang membolehkan kalimah Allah digunakan oleh orang-orang bukan Islam, atas dasar budaya rakyat di Sabah dan Sarawak sudah biasa dengan keadaan berkenaan dan telah dilakukan sejak puluhan tahun.

3. CONCERN menegaskan bahawa isu dasar dan kritikal yang melibatkan Aqidah ummat Islam tidak boleh dilihat dari sudut geografi, budaya dan perundangan kerana pada hakikatnya Islam adalah ajaran agama yang sempurna merentasi lingkungan dan zaman. Jika dikaji dari segi sejarah, kedatangan Islam di Sabah adalah lebih awal daripada agama Kristian iaitu lebih kurang pada akhir tahun 1300an. Pendapat ini disokong oleh penemuan manuskrip bertulisan Jawi dalam bahasa Idahan bertarikh 1408M yang ditemui di Kampung Sapagaya, Lahad Datu.

4. CONCERN amat kecewa terhadap kenyataan YB Datuk Seri itu kerana terlalu dangkal tanpa merujuk kepada fakta-fakta yang benar dan berautoriti sebelum mengeluarkan kenyataan.

5. Kami berpendirian YB Datuk Seri Nazri Aziz tidak berhak untuk mewakili masyarakat Islam di Sabah berhubung isu penggunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian. Bahkan YB Datuk Seri Nazri Aziz gagal memahami hati nurani umat Islam di Sabah. Lebih parah lagi kenyataan YB Datuk Seri itu boleh mengundang kemarahan yang mungkin tidak terkawal .

6. Beliau sepatutnya sedar bahawa pendirian umat Islam di Sabah adalah sama dengan pendirian umat Islam di Semenanjung termasuk kenyataan beliau yang menolak penggunaan kalimah Allah oleh agama lain.

7. Isu kalimah Allah bukan isu politik atau undang-undang, ia adalah isu akidah yang merupakan isu asas dan kritikal bagi umat Islam yang tidak boleh dicabuli oleh mana-mana pihak. YB Datuk Seri Nazri Aziz telah menyemarakkan kembali api kemarahan umat Islam yang hampir reda selepas kenyataan oleh Datuk Seri Panglima Clarence Bongkos Malakun, Pengerusi Jaksa Pendamai Malaysia yang menyeru untuk penarikan semula penggunaan kalimah Allah di Gereja Kristian Katolik.

8. Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-82 bertarikh 5 - 7 Mei 2008 mengenai isu tuntutan penganut Kristian Katolik terhadap penggunaan kalimah Allah telah memutuskan bahawa lafaz Allah adalah kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat islam dan ia tidak boleh digunakan atau disamakan dengan agama-agama bukan islam yang lain. Atas dasar itu, perlaksanaannya meliputi seluruh Malaysia termasuklah Sabah dan Sarawak.

9. Kami ingin mengingatkan bahawa semua pihak khususnya Kerajaan supaya bertanggungjawab memelihara kemurnian akidah serta menjunjung tinggi kesucian Islam dalam Negara ini mengikut bidang kuasa dan pengaruh masing-masing. Dalam konteks ini, Kerajaan Malaysia mestilah mempercepatkan pewartaan Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam Kepada Orang Islam di Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan dan Pulau Pinang agar tidak ada dua set undang-undang berkaitan dengan isu ini.
Yang Benar
Haji Sainuri Yahmin
Pengerusi CONCERN
16hb Januari 2010

No comments: